Home » About » Magic » Formats

Waar te beginnen?

Ben jij een beginnende speler of heb je interesse in Magic? Om je op weg te helpen hebben wij hier alle nodige informatie voor jou op een rijtje gezet. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op.

 

Producten

Voor nieuwe spelers die Magic graag een keer willen proberen zijn er gratis welkomst deckjes beschikbaar. Dit is een klein doosje met daarin twee deckjes. Dit product is puur bedoeld om te kijken of je Magic leuk lijkt en om de basis van Magic te leren. Ben je klaar om je eigen deck samen te stellen, dan raden wij aan om te beginnen met een deckbuilders toolkit en/of de planeswalker decks. De toolkit is een uitstekend product om mee te beginnen en biedt gelijk veel kaarten, andere benodigdheden en een boekje die je helpt met het maken van je allereerste deck. De planeswalker decks zijn kant-en-klare decks waarmee je gelijk kunt spelen, deze zou je later bijvoorbeeld nog kunnen aanpassen met nieuwe kaarten. 

 

Formats

Magic kent vele "formats" (spelvarianten) die gespeeld kunnen worden. Bij De Tinnen Soldaat is er iedere vrijdagavond een "Friday Night Magic" toernooi met iedere keer een andere format. Hieronder vind je een lijst met formats die in de winkel worden gespeeld. Er zijn echter nog veel meer formats, je kunt ze allemaal vinden op de website van Wizards of the Coast

 

Limited - spelers krijgen een beperkt aantal kaarten waarmee (vaak) een 40 kaarten deck gemaakt moet worden

 • Draft 
  Een "Limited" formaat, spelers nemen hier niet hun eigen deck mee, maar maken een deck met de kaarten die ze krijgen. Draft wordt het best met acht spelers gespeelt. Iedere speler krijgt van te voren drie boosters. Spelers openen tegelijk een booster en kiezen één kaart om te houden, daarna geven ze de andere kaarten door naar de speler links van hun. Spelers hebben nu andere kaarten in hand en kiezen weer één kaart en geven de rest door. Dit gaat door tot alle kaarten op zijn, waarna spelers de tweede booster openen, nu worden kaarten echter naar rechts doorgegeven en de laatste ronde weer naar links. De spelers maken vervolgens een deck van 40 kaarten waarmee een toernooitje wordt gespeeld.
 • Sealed
  Hierbij krijgen spelers zes boosters, met de kaarten uit deze boosters maken spelers een deck van minimaal 40 kaarten.

 

Constructed:

 • Commander 
  Een free-for-all format voor 2-6 spelers. Spelers kiezen één "Legendary creature" als commander en maken daarnaast een deck van 99 kaarten. Op de basic landjes na mag van iedere kaart één exemplaar in het deck zitten, alle kaarten moeten in kleur overeenkomen met de commander. Spelers beginnen op 40 leven.

De volgende formats gebruiken vrijwel dezelfde regels. Ze verschillen alleen in de sets waaruit kaarten mogen komen die gebruikt worden. Decks bestaan uit minimaal 60 kaarten (en een sideboard van maximaal 15 kaarten). Op de basic landjes na mag iedere kaart maximaal vier keer in het deck zitten. 

 • Legacy - Kaarten uit alle sets mogen gebruikt worden, behalve de kaarten op de banlijst
 • Modern - Kaarten mogen komen uit sets die uitgekomen zijn vanaf "8th edition", kijk hier voor een volledig overzicht.
 • Pioneer - Kaarten mogen komen uit sets die uitgekomen zijn vanaf "Return to Ravnica", kijk hier voor een volledig overzicht.
 • Standard - Is een roulerende set waarbij alleen de nieuwste sets gebruikt worden, kijk hier welke sets op dit moment in Standard zitten.